22 July 2008

Na Istoku sve novo

Ako Zapad ima Google, Istok ima Yandex. Yandex je vodeći ruski internet pretraživač i portal, ne samo u Rusiji, već u svim zemljama bivšeg SSSR-a.

Yandex, je u mnogo čemu primenjivao novosti u domenu pretraživanja i internet advertajzing pre svih, i vodeći je pretraživač u tom delu sveta.

Neki analitičari. kažu da je Google relativno kasno ušao na rusko tržište, ali mora se istaći da je njegova stabilna treća pozicija na tržištu, veoma dobra, ako se uzme u obzir da je Google morao prilagoditi svoju tehnologiju ruskom jeziku, pismu i gramatici, i što je naročito povoljno za korisnike – rezultati su mogu tražiti na latinici, a izbacuje rezultate na ruskoj ćirilici, tj. automatski prepozanaje što je veoma bitno jer je ruska tastaura totalno drugačija od standardnih, pa često i sami Rusi koriste latinicu u dopisivanju jer se ne snalaze…

I kako je u globalnoj ekonomiji, konkurencija globalna i na svakom delu planete, i Yandex i Google nastoje da poboljšaju svoje pozicije, i zauzmu dominantni položaj na ruskom tržište, za koje se predviđa da će do 2012. ako ne i 2015. rasti godišnje po minimalnoj stopi od 50%.

Prvo je Yandex objavio svoj izlazak na razvijena tržišta kapitala, poput NASDAQ, kako bi omogućio finansiranje rasta, a potom je Google objavio akviziciju od 140 miliona dolara koliko je platio za vodeći ruski reklamni sistem Begun, koji je preuzeo od, drugog na tržište, portala Rambler, koji je ujedno pristao da će koristiti Google-ovu search i advertajzing tehnologiju.

Ovo sve govori da u bliskoj budućnosti možemo očekivati veoma snažan rast ruskog internet tržišta i žestoku borbu ‘džinova’ na njemu.

No comments: