26 August 2008

Šta je Web 2.0 doneo?

Web 2.0 je često korišćen termin i često se taj pojam koristi kad se želi istaći povezanost korisnika, wiki rešenja, cloud computing itd ali postavlja se pitanje koji je zapravo efekat toga.

Pravi efekat je da je sve podređeno potencijalnim korisnicima jer su rešenja po sistemu plug - in tj. nema potreba da korisnik ima neka tehnička znanja da bi postavi blog, koristio bilo koju uslugu itd, a još jedna od glavnih karakteristika je da se teži da sve bude besplatno.

Tako je korisik, pre morao znati HTML za uređenje tekstova, posedovati tehničke veštine, a sada napravi blog na Bloggeru ili očitiji je primer Wordpress, gde korisnik downlaoduje interface i može na svoj domen, koji može zakupiti i od njih, postaviti blog koji može prerasti sa raznim aplikacijama u pravi pravcati sadržajni sajt.

Takođe, se rešenja sa jedne platforme mogu kombinovati sa drugim rešenjima sa druge platforme.

Primer procesa kako se može imati pravi pravcati sajt sa Intranetom i ostalim alatima za organizaciju je:

- korisnik preko Wordpress - a ili Yahoo zakupi domena npr. www.primerdomena.com

- sa Wordpress downloaduje plug - in za administraciju bloga itd. (uputstvo moža da se pogleda na sajtu www.becomeablogger.com)

- da bi olakšao rad i interakciju sa drugima, može koristit Google uslugu Google Apps, kako bi putem svog domena www.primerdomena.com imao emejl adresu, kalendar, GTalk (IM) i takođe omogućio da više povezanih korisnika ima email i sve aplikacije na taj domen.

Ovo osim što eliminiše potrebu za tehničkim znanjima i skupim hostingom, omogućava interakciju i kolaboraciju korisnika, a pute usluge Google Sites omogućava i da se napravi pravi Intranet, a usluge poput Google Documents, Knol itd skoro sve operacije sele sa kompjutera na online (fenomen Cloud computing).

No comments: