23 June 2008

Open-social diskusija

Trenutno je rasprava o Google-ovoj incijativi za open-social, što podrazumeva da Google korisnicima koji razvijaju svoje aplikacije, omogućava da mogu iste da razmenjuju na svim društvenim mrežama i tako komuniciraju sa svojim prijateljima.

Kao prednost se ističe da se time olakšava korisnicima interakcija sa drugim korisnicima, jer ne moraju da posećuju pojedinačne sajtove već sa jednog mesta mogu da održavaju komunikaciju.

Burna rasprava je nastala iz dva razloga:

1. jer se to smatra kao Google-ov odgovor na Facebook-ovo otvaranje i postojanja mogućnosti da korisnici razvijaju i postavljaju svoje aplikacije, što je dovelo do enormnog rasta popularnosti, ionako popularnog Facebook-a.
2. zbog odbijanja Facebook-a da ne dozvoli pristup svojim korisnicima, sa objašnjenjem da nisu do kraja jasna pravila korišćenja i kako to utiče i štiti privatnost korisnika.

Oba razloga, imaju svoju utemeljenost, i vremenom će se videti do čega će se doći (najverovatnije kompromisom), ali jedno je sigurno: Internet se razvija u pravcu open-social iz više razloga:

1. korisnici to žele
2. tehnologija omogućava
3. konkurencija na Internetu traga za novim oblicima...

No comments: